De impact van een miljoenen subsidie
Samen creëren we een hefboomeffect
Zorgvuldig Advies, een onafhankelijk adviesbureau, is ingeschakeld door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hun taak? De impact van het SET-up programma in kaart brengen. Het doel is simpel maar belangrijk: helder krijgen welke concrete meerwaarde SET-up biedt aan de projectleden bij de implementatie van hun SET e-health projecten voor langer thuis.
Impactanalyse SET-up
Hier vindt u de impactanalyse, gebaseerd op grondig onderzoek, die nauwkeurig de concrete resultaten en effecten van SET-up documenteert voor organisaties die gefinancierde projecten uitvoeren onder de SET-regeling. Maar liefst 88% van de organisaties met een gehonoreerd SET-project heeft gebruik gemaakt van het SET-up programma. Binnen deze groep waardeert bijna 75% het ondersteuningsprogramma positief, met als belangrijk voordeel de versnelde leercurve in innovatie die het SET-up programma faciliteert.
Conclusie
De ervaren toegevoegde waarde van SET-up wordt op meerdere fronten bevestigd. Bijna 75% van de respondenten erkent de waarde ervan bij het implementeren van SET-projecten. Versnelde implementatie, minder zelf het wiel uitvinden, het delen van ervaringen met gelijkgestemden, het leren van anderen en het vergaren van kennis worden als voornaamste voordelen genoemd.
De activiteiten binnen SET-up krijgen met gemiddeld 7,8 of hoger een goede waardering. Opvallend is de gestage stijging van dit cijfer, van een 7,4 in 2019 naar een 8,3 in 2023. Bovendien geeft een NPS score van 35 aan dat het programma eerder wordt aanbevolen dan bekritiseerd.
NPS®
Meest impactvolle onderdelen en elementen
Deelnemers benoemen online bijeenkomsten over specifieke onderwerpen, interactiemogelijkheden via het online leernetwerk en de informatiebibliotheek als meest impactvolle onderdelen van SET-up. Met betrekking tot de elementen van het SET-up programma met de meeste meerwaarde hebben ‘Leren van andere SET-up deelnemers’ en ‘Ophalen van kennis op het platform’ de hoogste score. Dit komt goed overeen met het aanvankelijke doel van het SET-up programma, namelijk het versterken van de onderlinge verbinding en het bijdragen aan kennisdeling tussen de deelnemers van SET-up.
Activiteiten met de meeste impact
Onderdelen met de meeste impact voor deelnemers:
Waardering van thema's
Binnen het SET-up programma wordt gewerkt met themamaanden; elke maand staat een thema centraal dat op verschillende manieren aandacht krijgt. Er is een duidelijke top drie. De thema’s die door de meeste deelnemers als waardevol zijn aangemerkt, zijn: ‘E-health en technologie’, ‘Duurzame implementatie’ en ‘Structurele bekostiging’.
Bredere impact
Opmerkelijk is dat meer dan de helft van de respondenten aangeeft dat SET-up niet alleen bijdraagt aan de implementatie van de SET-projecten maar ook als waardevol wordt ervaren buiten deze specifieke implementaties om. Aanvullende toelichtingen van respondenten bij deze vraag; ‘Ja, met dank aan de vele tips die gedeeld worden’, ‘het gedachtegoed dat is ontstaan tijdens SET-up en de opgedane kennis is mee te nemen naar andere projecten’. Dit impliceert dat SET-up ook na en naast de SET-implementatie voor een groot deel (83%) van de respondenten nog van waarde is (geweest) bij andere e-health implementaties of (innovatie)projecten.
Thema's met de meeste meerwaarde:
Bijdrage van SET-up bij andere e-health implementaties:
Variatie in impact
Op basis van de algehele analyse en interviews lijkt de impact van SET-up afhankelijk te zijn van de betrokkenheid en commitment van een deelnemer. Voor deelnemers die actief betrokken zijn bij activiteiten en op het online leernetwerk, zoals via het stellen van vragen of het aangaan van onderlinge interactie, heeft SET-up een grotere meerwaarde (gehad) dan voor deelnemers die niet of nauwelijks actief deelnemen aan SET-up activiteiten of het leernetwerk.
Uit de evaluaties en interviews blijkt tevens dat SET-up voor ‘ervaren’ implementatiebegeleiders en projectleiders minder waarde heeft vergeleken met hun collega’s met weinig tot geen ervaring. Die laatste groep ziet het juist als voordeel dat ze met elkaar in één community zitten.
Meerwaarde en suggesties voor de toekomst
De meerwaarde van SET-up, die tevens kan dienen voor toekomstige vergelijkbare ondersteuningsprogramma’s, wordt in de analyse als volgt gespecificeerd:
- Draagt bij aan versnelde leercurve in innovatie
- Aanzienlijke verbetering van de kwaliteit in innovatie- en implementatieprocessen
- Risicovermindering door het delen van twijfels, vragen en leermomenten, waardoor mogelijke valkuilen kunnen worden voorkomen
- Effectief benutten van de geleerde lessen van anderen
- Vermindering van onnodig zoekwerk en voorkomen dat het wiel opnieuw uitgevonden moet worden
Geïnterviewden gaven ook suggesties voor de toekomst van SET-up of vergelijkbare programma’s. Zo wordt genoemd dat het van belang is dat opgedane kennis behouden en beschikbaar blijft ongeacht het feit dat het ondersteuningsprogramma eindigt, dat een dergelijk ondersteuningsprogramma beschikbaar zou moeten zijn voor allerhande e-health innovaties in zorg en welzijn in plaats van gelinkt aan een subsidieregeling en werd de wens geuit om van allerlei losstaande platforms toe te werken naar één ecosysteem voor een (online) ontmoetingsplek om het overzichtelijk te houden voor de gebruikers.